EuRoQuod

Rețeaua națională de judecători-coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene

Unelte utilizator

Unelte site


citare_parat_cu_domiciliul_in_ue

CITAREA ȘI COMUNICAREA DE ACTE CĂTRE UN PÂRÂT CU DOMICILIUL/REȘEDINȚA CUNOSCUTĂ ÎN UE


Motivare aplicabilitate
art. 1(1) (materie civilă sau comercială)+
art. 1(2) (domiciliu cunoscut în UE)+
art. 26 (dată)

I. Norme aplicabile

Pentru citarea și comunicarea de acte către persoane cu domiciliul cunoscut în UE, în această materie, este aplicabil Regulamentul (CE) nr. 1393/2007 privind notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială, începând cu data de 13.11.2008.

Raportat la celelalte reglementări internaționale, Regulamentul se aplică cu prioritate față de acordurile bi- sau multilaterale încheiate de către statele membre. Pe de altă parte, el nu împiedică menținerea sau încheierea de către statele membre de acorduri pentru eficientizarea procedurilor de comunicare a actelor, cu condiția ca acestea să fie compatibile cu Regulamentul (art. 20 din Regulament).

Pe plan intern, Regulamentul are prioritate față de normele din Codul de procedură civilă.


Art. 1(2) se referă la „adresa persoanei”, nu la domiciliu

II. Adresa pârâtului

Comunicarea se face la adresa unde pârâtul locuiește efectiv.


Motivare competență
art. 2(1) R1393/2007 +
art. 34 din Legea nr. 189/2003 privind asistența judiciară internațională în materie civilă și comercială

III. Instanța este agenție de transmitere a actelor

Instanțele din România sunt competente să trimită comunicări ale actelor judiciare (adică emise pe parcursul soluționării unei cauze) agențiilor de primire din celelalte state membre, fiind desemnate ca agenții de trimitere.

În legătură cu actele extrajudiciare (care nu emană de la instanțele judecătorești), notarii, executorii judecătorești și alte autorități, în competența cărora intră comunicarea de acte în străinătate, efectuează transmiterea acestora prin intermediul judecătoriilor în a căror circumscripție își au sediul profesional.


IV. Metode de comunicare a actelor

Metodele de comunicare prevăzute de Regulament sunt:

  • prin agențiile de transmitere și de primire desemnate (art. 4-11);
  • prin serviciile de curierat (art. 14);
  • pe cale consulară sau diplomatică sau prin intermediul agenților diplomatici sau consulari (art. 12-13);
  • direct de către parte, în statele membre care acceptă acest mod (art. 15).

Nu există o ierarhie între metodele prevăzute de Regulament, a decis CJUE în hotărârea Plumex, C-473/04. Trebuie aleasă cea mai potrivită metodă raportat la circumstanțele cauzei sau chiar folosirea a două sau mai multe metode concomitent (pct. 21). Dacă se folosesc mai multe metode, pentru calcularea diverselor termene procedurale se va lua în considerare data la care s-a efectuat în mod legal prima comunicare (pct. 30). La alegerea metodei, cheltuielile ocazionate cu transmiterea documentelor (de către agenția de primire din celălalt stat membru către destinatar) pot constitui un factor de luat în considerare.

În fapt, metodele uzual folosite sunt:
1. Prin intermediul agenției de primire

Formularul poate fi completat online pe situl e-justice: Formularul F.1 „Cerere de notificare sau de comunicare a actelor” sau descărcat în versiunea PDF.
Completarea online nu presupune și că în final documentul va putea fi transmis prin e-mail, deoarece nu toate statele acceptă comunicarea de acte prin e-mail.

2. Prin servicii de curierat, către pârât

V. Calcularea termenelor

Pentru calcularea termenelor stabilite de către Regulamentul (CE) nr. 1393/2007, se aplică dispozițiile Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1182/71 privind stabilirea regulilor care se aplică termenelor, datelor și expirării termenelor.


„Exerciții practice în implementarea instrumentelor de cooperare în materie civilă și comercială” (JUST/2013/JCUV/AG/4634) – Proiect co-finanţat de către Comisia Europeană, Programul Specific în domeniul Justiției Civile

citare_parat_cu_domiciliul_in_ue.txt · Ultima modificare: 18.10.2019 09:33 de către 127.0.0.1

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki